در این مقاله قصد داریم تفاوت ویندوز با ویندوز سرور را بررسی کنیم. سیستم عامل Windows بخش قابل توجهی از سهم بازار سیستم عامل را به خود اختصاص داده است. به این ترتیب می‌توان آن را یکی از محبوب‌ترین سیستم‌عامل‌ها، در نظر گرفت. کمپانی مایکروسافت، سیستم عامل را در 2 نوع اصلی ارائه می‌دهد:

  • ویندوز برای دسکتاپ (Windows for Desktop)
  • ویندوز سرور (Windows Server)

ویندوز، محبوب‌ترین سیستم عامل در جهان است و مدتی است که وجود دارد. هر چند سال یک بار، مایکروسافت یک ویندوز جدید با ویژگی‌های ایمنی بهبود یافته، رابط کاربری بهبود یافته و به طور کلی نرم افزارهای جدیدتر، عرضه می‌کند. در حال حاضر، ویندوز 11، آخرین نسخه Windows for Desktop است.

تفاوت ویندوز (Windows) و ویندوز سرور (Windows Server) - 1

با این حال، این تنها نوع سیستم عامل ویندوز نیست که مایکروسافت می‌سازد. Microsoft، یک لاین برای سرور نیز دارد که آخرین نسخه آن، ویندوز سرور 2022 است. هر دوی این سیستم عامل‌ها، اهداف متفاوتی را دنبال می‌کنند. بنابراین بیایید ببینیم، ویژگی‌ها، شباهت‌ها و تفاوت‌های بین این دو سیستم عامل چیست.

تفاوت های ویندوز و ویندوز سرور چیست؟

ویندوز سرور 2022 آخرین نسخه ویندوز سرور است که برای کسب وکار ساخته شده و از سخت افزار پیشرفته، پشتیبانی می‌کند. با اجرای دکمه Task View مشابه و داشتن منوی استارت یکسان، به سختی می‌توان تفاوت بین این دو را پیدا کرد؛ اما چند تفاوت مهم وجود دارد که می‌تواند به ما در تعریف ماهیت آن‌ها، کمک کند که عبارتند از:

  1. ذخیره سازی، کنترل و شبکه
  2. دسترسی پذیری کمتر
  3. پشتیبانی از هسته‌ها (Core)
  4. پشتیبانی از حافظه
  5. اتصالات شبکه
  6. پشتیبانی از مایکروسافت استور یا مرورگر Edge
  7. بروزرسانی ویندوز
  8. قیمت

در ادامه، هر یک از موارد بالا را توضیح خواهیم داد.

1. ذخیره سازی، کنترل و شبکه

در حالی که ویندوز برای دسکتاپ برای محاسبات و دیگر کارهای روزانه در ادارات یا مدارس مورد استفاده قرار می گیرد، ویندوز سرور عمدتاً برای اجرای سرویس‌های مورد استفاده مردم در یک شبکه خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تفاوت ویندوز (Windows) و ویندوز سرور (Windows Server) - 2

این سیستم عامل را می توان مجموعه ای از سیستم عامل‌های سرور در سطح سازمانی، دانست که برای اشتراک‌گذاری خدمات با کاربران متعدد، طراحی شده‌اند و کنترل مدیریتی گسترده‌ای بر روی ذخیره‌سازی داده‌ها، اپلیکیشن‌ها و شبکه‌های سازمانی دارند.

2. دسترسی پذیری کمتر

اگر از ویندوز سرور استفاده می‌کنید، پس نمی‌توانید وارد حساب کاربری مایکروسافت شوید. این کار، دامنه دسترسی را به شدت محدود می‌کند؛ زیرا نمی‌توانید از حساب کاربری استفاده کنید و به تنظیمات یک کامپیوتر دیگر بروید و از اکانت مایکروسافت خود برای دانلود فایل‌ها، اسناد و پوشه‌های مهم از طریق وان درایو (OneDrive) یا برنامه‌های آفیس، استفاده کنید. شما فقط می‌توانید با یک حساب کاربری، ثبت نام کنید و وارد شوید.

3. پشتیبانی از هسته‌ها (Core)

از نظر هسته، ویندوز 11، 32 بیتی می‌تواند فقط 32 هسته را پشتیبانی کند. البته، هسته‌های 64 بیتی، می‌توانند اندازه‌های بزرگتر (256 هسته) را مدیریت کنند. از طرف دیگر، Windows Server می‌تواند از تعداد نامحدودی Core، پشتیبانی کند.

4. پشتیبانی از حافظه

هر دو از اندازه‌های مختلفی از حافظه پشتیبانی می‌کنند. یک رایانه ویندوزی که از ویندوز 11 اینترپرایز یا ویندوز 10 آن استفاده می‌کند، دارای محدودیت حافظه 4 گیگابایتی در x86 و محدودیت 2 ترابایتی در X64 است. این اعداد وقتی به نسخه ویندوز سرور، تغییر می‌کنند در چند برابر، ضرب می‌شوند. شما می‌توانید آن‌ها را از اینجا مشاهده کنید. این سند مایکروسافت محدودیت‌های حافظه برای نسخه‌های پشتیبانی شده ویندوز و ویندوز سرور را توضیح می‌دهد.

5. اتصالات شبکه

اگر به دنبال تعداد زیادی اتصال شبکه (Network Connections) هستید، ویندوز برای دسکتاپ گزینه مناسبی برای شما نخواهد بود؛ زیرا محدود به 20 شبکه اتصال است. اما ویندوز سرور می‌تواند هر تعداد اتصال شبکه را که بخواهید ارائه دهد، به شرطی که ظرفیت سخت‌افزاری کافی را داشته باشد.

6. پشتیبانی از مایکروسافت استور یا مرورگر Edge

این مورد، یکی از زمینه‌هایی است که Windows for Desktop می‌تواند از Windows Server، پیشی بگیرد. ویژگی‌هایی از جمله زیرسیستم ویندوز (Windows Subsystem)، برنامه‌های وب پیشرفته (Progressive Web Apps) و تلفن شما (Your Phone) برای لینوکس در فروشگاه مایکروسافت، در دسترس هستند.

ویندوز سرور از Microsoft Store، پشتیبانی نمی‌کند. اگر به دنبال مرورگر مایکروسافت اج برای ویندوز سرور هستید، قطعاً ناامید خواهید شد. برخلاف ویندوز 10 و 11، ویندوز سرور از اینترنت اکسپلورر (Internet Explorer) استفاده می‌کند و نمی‌توان از آن برای مرور وب، استفاده کرد. همچنین، اگر می‌خواهید Google Chrome را امتحان کنید، باید برای تمام URL های گوگل، استثنا قائل شوید تا دانلود تمام شود.

7. بروزرسانی ویندوز

این مورد نیز، یکی از تفاوت های ویندوز با ویندوز است که در آن ویندوز برای دسکتاپ نسبت به ویندوز سرور، برتری دارد. آپدیت‌های ویندوز برای دسکتاپ، سریع‌تر از ویندوز سرور می‌آیند. همچنین دارای یک تایم لاین یا همان جدول زمانی است که در ویندوز سرور، قابل مشاهده نیست.

8.قیمت

در نهایت، به فاکتور بسیار مهمی می‌رسیم که نیاز به بررسی دارد – قیمت! لایسنس ویندوز سرور، نسبتاً گران است. به عنوان مثال، اگر کسب و کاری دارید، یک لایسنس می‌تواند بسته به اندازه و نیاز شما – اسنشیال، استاندارد یا دیتاسنتر – بین 500 تا 6200 دلار، هزینه داشته باشد. به همین دلیل، اکثر خریداران به جای آن مسیر Volume License را انتخاب می کنند.

Windows Server عمدتاً برای مشاغل و کسب و کارها، ساخته شده است؛ بنابراین قیمت آن نیز براساس آن است. بنابراین توصیه می‌شود سیستمی را انتخاب کنید که برای شما و نیازهایتان بهترین باشد و با در نظر گرفتن نیاز به بازیابی (recover)، تعمیر (repair) یا مهاجرت (migrate) انتخاب کنید.

نسخه‌های اخیر ویندوز سرور، انعطاف‌پذیری بیشتری دارند؛ زیرا می‌توانند بر روی پلتفرم ابری مانند Microsoft Azure یا بر روی سخت‌افزار در مرکز داده سازمان، مستقر شوند. علاوه بر این، افزودن قابلیت‌های جدید مانند سرور منیجر (Server Manager) و اکتیو دایرکتوری (Active Directory)، ویندوز سرور را جایگزین خوبی برای ویندوز می‌کند.

تفاوت ویندوز (Windows) و ویندوز سرور (Windows Server) - 3

در حالی که سرور منیجر، ابزاری برای مدیریت نقش‌های سرور و ایجاد تغییرات پیکربندی در رایانه‌های محلی است، بعدها اتوماسیون آسان مدیریت داده‌های کاربر را ممکن می‌سازد.

شباهت های ویندوز و ویندوز سرور چیست؟

از آنجایی که ویندوز و ویندوز سرور برای مطابقت با یکدیگر منتشر شده‌اند، شباهت‌های زیادی نیز بین این دو سیستم عامل، وجود دارد – به خصوص اینکه آن ها کد پایه یکسانی دارند.

ظاهر دسکتاپ شما هنگام استفاده از ویندوز یا ویندوز سرور، یکسان است و تفاوتی با یکدیگر ندارند. شما همان نوار وظیفه، آیکون‌های دسکتاپ و منوی استارت را خواهید داشت. همچنین می‌توانید بسیاری از عملکردهای مشابه را در هر دو سیستم عامل انجام دهید؛ چرا که هر دوی آنها، به شما اجازه نصب بسیاری از نرم افزارها و برنامه‌های مشابه را خواهند داد.

چه از یک سیستم عامل مخصوص سرور استفاده کنید یا نه، همیشه باید از آنتی ویروس برای محافظت از شبکه خود استفاده کنید.

فرقی نمی‌کند که از یک سیستم عامل مخصوص سرور استفاده می‌کنید یا خیر، همیشه باید از آنتی ویروس برای محافظت از شبکه خود، استفاده کنید.

برای اطمینان از اورجینال بودن لایسنس و مناسب ترین قیمت‌ها، لایسنس ویندوز و ویندوز سرور را از باما سافت خریداری نمایید.

ممنون که تا انتهای مقاله شباهت و تفاوت ویندوز و ویندوز سرور، همراه ما بودید. لطفاً سؤالات و نظرات خود را در قسمت دیدگاه‌ها، با ما در میان بگذارید.