به تعداد دفعات استفاده از دستگاه اندرویدی خود فکر کنید: پیام‌رسانی، ارسال عکس‌های سلفی، سفارش غذا، معامله سهام، بازی، خرید و … اگر اینقدر از اندروید خود استفاده می کنید، آیا به آنتی ویروس اندروید هم نیاز ندارد؟

آیا دستگاه های اندرویدی می توانند ویروس بگیرند؟

دستگاه های اندرویدی در معرض انواع بدافزارها هستند. فیشینگ، باج‌افزار، تروجان‌ها، جاسوس‌افزارها، تعداد زیادی تهدید محسوب می شوند که می‌توانند دستگاه‌های Android را آلوده کنند. ویروس کامپیوتری برنامه‌ای است که می‌تواند خود را با piggyback کردن، روی یک برنامه دیگر تکثیر کند و هکرهای اولیه از آنها برای پخش انواع نرم‌افزارهای مخرب یا بدافزارها بر روی رایانه‌ها استفاده می‌کردند. واژه “ویروس” به طور کلی به یک عبارت فراگیر برای تهدیدات سایبری تبدیل شده است و باید گفت بله، دستگاه های اندرویدی نیز در معرض تهدیدات سایبری هستند.

امنیت اندروید

گوشی‌های هوشمند در اصل رایانه‌های دستی هستند، با نقاط ضعف فراوان. ما از آنها برای ذخیره انواع اطلاعات خصوصی ارزشمند، داده های مالی و سایر اهدافی که دزدان سایبری را جذب می کنند، استفاده می کنیم. به این ترتیب، این دستگاه‌ها در معرض همان نوع بدافزارهای موجود در رایانه‌های شخصی هستند.

“Smartphones are essentially handheld computers, with many of the same weaknesses.”

تصویر امنیت اندروید در  آنتی ویروس اندروید

تهدیدات موبایل در مقابل کامپیوتر

اندروید با بیش از 3 میلیارد دستگاه فعال، محبوب ترین سیستم عامل موبایل در جهان است. این امر اندروید را به یک هدف بزرگ برای بدافزار تبدیل می کند. این مشکل با این واقعیت تشدید می‌شود که بسیاری از کاربران با عدم نصب آنتی ویروس اندروید و نصب به‌روزرسانی‌های سیستم عامل و برنامه ها از دستگاه‌های خود محافظت نمی‌کنند.

تهدیدات سایبری برای اندروید بسیار شبیه تهدیدات سایبری برای کامپیوتر های شخصی است. آنها به صورت مخفیانه وارد دستگاه شما می شوند، اغلب به صورت فایل های دانلود شده، سپس در سیستم شما اقدام به سرقت اطلاعات، جاسوسی، یا تحت کنترل گرفتن دستگاه، می کند. همانطور که می‌توانید با نرم‌افزار آنتی‌ویروس از رایانه خود محافظت کنید، می‌توانید با یک برنامه آنتی ویروس از اندروید خود نیز محافظت کنید.

آنتی ویروس اندروید چیست؟

آنتی ویروس اندروید، یا به عبارت بهتر، ضد بدافزار اندروید، اقدامی ضروری در برابر انواع تهدیدات است. به عنوان مثال، برخی از بدافزار ها گوشی اندرویدی شما را با تبلیغات آزاردهنده تحت تاثیر قرار می دهند. سایر بدافزارها ممکن است مضرتر باشند و خود را به عنوان یک سایت یا برنامه قابل اعتماد نشان می دهند و شما را فریب می دهند تا رمزهای عبور یا اطلاعات مالی و خصوصی شما را به سرقت ببرند.

اکثر آنتی ویروس های اندروید به چندین روش از دستگاه شما محافظت می کند:

  • شناسایی و حذف تهدیدات و بدافزار ها
  • شناسایی باج افزار ها قبل از ورود به سیستم شما
  • شناسایی و متوقف کردن PUP ها و برنامه های تبلیغاتی مزاحم
  • محافظت از شما در برابر فیشینگ در زمان وب گردی
  • حفظ حریم خصوصی شما در برابر دسترسی های غیرمجاز برنامه ها

انواع بدافزار اندروید

اگرچه انواع مختلف و فراوانی از بدافزارهای اندرویدی وجود دارد، در اینجا پنج مورد شایع آن را بررسی می کنیم:

  • Adware نرم افزار ناخواسته ای است که برای پخش تبلیغات روی صفحه نمایش شما، اغلب در یک مرورگر وب، طراحی شده است. به طور معمول، Adware خود را در برنامه دیگری که استفاده می کنید، پنهان می کند. تا شما را فریب دهد و آن را روی رایانه شخصی، تبلت یا دستگاه تلفن همراه خود نصب کنید.
  • Spyware یا جاسوس افزار، بدافزاری است که بطور مخفیانه فعالیت های شما را بدون اجازه مشاهده می کند و آن را به نویسنده نرم افزار گزارش می دهد.
  • Trojan یا اسب تروا روشی برای حمله است. تروجان با ارائه خود به عنوان یک برنامه مفید، شما را فریب دهد تا آن را دانلود کنید. تروجان می‌تواند هر چیزی را که مهاجم میخواهد برای او بفرستد. مانند انواع دسترسی غیرمجاز، ارسال اطلاعات مالی و … .
  • Ransomware نوعی بدافزار است که اطلاعات موجود در کامپیوتر شما را قفل می‌کند و فایل‌هایتان را رمزگذاری می‌کند، سپس شما را مجبور می‌کند برای بازگرداندن فایل‌هایتان با استفاده از ارزهای دیجیتالی که قابل ردیابی نیستند، پول پرداخت کنید. باج‌افزار به عنوان سلاح منتخب مجرمان سایبری نامیده می‌شود، زیرا انتقال آن به سیستم قربانی در بازارهای آنلاین آسان است، و دفاع در برابر آن دشوار است و حتی حذف آن تقریبا غیرممکن است. بیشتر قربانیان چاره ای جز پرداخت هزینه ندارند.
  • Malicious cryptomining، که گاهی اوقات drive-by mining یا cryptojacking نیز نامیده می‌شود، یک بدافزار رایج است که معمولاً توسط یک تروجان نصب می‌شود. و به شخص دیگری اجازه می دهد تا از رایانه شما برای استخراج ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین استفاده کند. مهاجمان سپس پول های جمع آوری شده را به حساب خود ارسال می کنند. اساساً یک cryptojacking منابع محاسباتی دستگاه شما را برای کسب درآمد می‌دزدد. بدتر از همه، تشخیص اینکه شما آلوده شده اید می تواند دشوار باشد، و آنها را به یک تهدید بسیار موذی تبدیل کرده است.
تصویر انواع بدافزار اندروید در آنتی ویروس اندروید

بدافزار اندروید از کجا می آید؟

در بیشتر موارد، بدافزار های اندروید از مرورگر اینترنت شما یا یک برنامه دانلود شده می آیند.

آلودگی از مرورگر

آلودگی از مرورگر معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که مهاجم از یک اکسپلویت استفاده می‌کند. این حملات با بهره‌گیری از اشکالات و آسیب‌پذیری‌ها در فناوری‌های رایج وب مانند ActiveX، HTML و Java به منظور نقض امنیت مرورگر کار می‌کنند. از اینجا، حمله مرورگر را مجبور می کند تا کد مخربی را اجرا کند که بدافزار را ارائه می دهد و دستگاه را آلوده می کند.

آلودگی از برنامه

آلودگی های ناشی از نصب برنامه ها اساساً تروجان هستند. این برنامه قانونی به نظر می رسد، و حتی ممکن است همانطور که تبلیغ می شود کار کند، اما در پشت صحنه کارهای مبهمی مانند سرقت داده ها یا نصب برنامه های دیگر بدون اجازه شما انجام می دهد. این برنامه‌ها معمولاً از منابع شخص ثالث می‌آیند، اما حتی Google Play نیز می‌تواند حاوی برنامه‌های مخرب باشد. گوگل سعی کرده این برنامه های مخرب را سرکوب کند، اما همواره تعداد فراوانی از این برنامه ها مجداا ساخته می شوند.

“Google has tried to crack down on these malicious apps, but more keep popping up.”

سایر روش های آلودگی

سایر منابع آلودگی عبارتند از تلفن‌های ارزان‌قیمتی که بدافزار، از قبل بر روی آن نصب شده است، یا ایمیل‌هایی با پیوست‌های مشکوک، سوء استفاده از برنامه‌های محبوب، کلاهبرداری‌های فیشینگ، و استفاده از لینک‌های دانلود مشکوک.

تماس های کلاهبرداری: تهدید دیگر گوشی های هوشمند

گوشی های هوشمند فقط در برابر حملات مبتنی بر نرم افزار مانند: بدافزارها و سوء استفاده ها آسیب پذیر نیستند. آنها همچنین در برابر تماس های کلاهبرداری (scam calls) نیز آسیب پذیر هستند، که می توانند به روش های مشابه علیه شما استفاده شوند. برای مثال، اگر یک مهاجم مصمم بود به حساب بانکی شما دسترسی پیدا کند، می‌تواند سعی کند شما را با بدافزار آلوده کند، یا می‌تواند با شما تماس بگیرد و وانمود کند که بانک شماست و جزئیات ورود به حساب بانکی شما را بخواهد.

در یک سناریوی scam calls، از شماره ای با همان کد منطقه و چند رقم اول شماره خودتان تماس دریافت می کنید. در واقع، این یک کلاهبردار است که از ترفندی به نام «spoofing» استفاده می‌کند تا نحوه شماره خود را تغییر دهد تا به نظر یک شماره محلی در شناسه تماس‌گیرنده شما باشد. اگر پاسخ دهید، ممکن است یک تماس خودکار یا یک شخص واقعی بشنوید که سعی دارد شما را فریب دهد.

“Your first line of defense against scam calls is awareness and some healthy skepticism.”

کلاهبرداران همچنین می توانند از spoofing برای تقلید از شماره تلفن های کسب و کارها و سازمان های قانونی مانند بانک ها، ادارات پلیس و …. استفاده کنند. کلاهبرداری IRS یک مثال رایج است: کسی که مدعی است از اداره امور مالیاتی یا اداره پلیس تماس می گیرد. آنها می گویند شما بدهکار هستید و برای جلوگیری از مجازات شدید باید فوراً پولی را پرداخت کنید. اگر شماره آنها را در اینترنت جستجو کنید، به نظر قانونی می رسد، اما این فقط یک کلاهبرداری است.

تصویر تماس های کلاهبرداری در آنتی ویروس اندروید

در مثالی دیگر، کلاهبردار می گوید حساب بانکی شما نقض شده است و برای تایید هویت شما به اطلاعات ورود به حساب شما نیاز دارد. کلاهبردار دیگری ممکن است بگوید مشکلی در تلفن شما وجود دارد و شما باید به یک سایت خاص بروید و یک برنامه رفع کننده را دانلود کنید. همه اینها مهندسی اجتماعی است، طرح هایی برای فریب دادن شما و دسترسی به سیستم و اطلاعات شما.

علائم آلودگی به بدافزار در اندورید

خوشبختانه، اگر به آلوده بودن گوشی اندرویدی خود مشکوک هستید، باید به دنبال چند نشانه غیرقابل انکار بپردازید. در اینجا موارد اصلی را ذکر کرده ایم:

پاپ آپ

سیل ناگهانی تبلیغات پاپ آپ. اگر آگهی‌ها از ناکجاآباد ظاهر می‌شوند و شما را به وب‌سایت‌های مختلفی هدایت می کنند، احتمالاً برنامه ای با ابزارهای تبلیغاتی مزاحم نصب کرده‌اید.

حجم اینترنت

افزایش استفاده از حجم اینترنت. بدافزار با نمایش تبلیغات و ارسال اطلاعات دزدیده شده از تلفن شما، حجم اینترنت شما را می بلعد.

هزینه های اضافی

هزینه های جعلی در صورتحساب شما، این زمانی اتفاق می‌افتد که نرم‌افزار مخرب وارد سیستم شما شود و از طریق سیم کارت شما اقدام به برقراری تماس و ارسال پیامک کند.

کم بودن عمر باتری

خالی شدن سریع شارژ باتری شما بدان معناست که بدافزار با در حال انجام فعالیت های خاصی در پشت پرده می باشد و باتری شما سریعتر از حد معمول خالی می شود.

تماس ها و پیامک های عجیب

افرادی که در لیست مخاطبین شما هستند، تماس ها و پیامک های عجیب و غریب از تلفن شما را گزارش می دهند. بدافزار با انتشار از یک دستگاه به دستگاه دیگر از طریق ایمیل و پیامک تکثیر می شود و از آنها دعوت می کند تا روی پیوند آلوده ای که نمایش داده می شود کلیک کنند.

تصویر تماس ها و پیامک های عجیب در آنتی ویروس اندروید

داغ شدن بیش از حد گوشی

داغ شدن و تاخیر در عملکرد گوشی: بدافزار می تواند فعالیت دستگاه شما را به بیش حد مجاز برساند و باعث داغ شدن بیش از حد آن شود. برخی از حملات آنقدر تند و زننده هستند که می توانند گوشی شما را تا حدی تحت فشار قرار دهند که باعث ایجاد برآمدگی در باتری شوند، که اساساً گوشی شما را از بین می برند.

برنامه های ناشناخته

برنامه ای در تلفن شما ظاهر می شود که دانلود آن را به خاطر ندارید. گاهی اوقات برنامه هایی را دانلود می کنید که دارای بدافزار piggyback هستند. آنها برای پخش انواع نرم‌افزارهای مخرب یا بدافزارها بر روی گوشی ها و رایانه ها استفاده می شوند.

روشن شدن راه های اتصال به اینترنت

تلفن شما خود به خود اتصالات WiFi و اینترنت را روشن می کند. این یکی دیگر از راه های گسترش بدافزار است که ترجیحات شما را نادیده می گیرد و کانال های آلودگی را باز می کند.

چگونه بدافزار اندروید را حذف کنیم؟

جدا از نمونه‌های خاص مانند باج‌افزار، بیشتر بدافزارها برای پنهان ماندن طراحی شده‌اند. در حالی که تعداد زیادی نشانه برای پیدا کردن آنها وجود دارد، ممکن است شما، اصلا متوجه هیچ حضور آن ها در تلفن هوشمند خود نشوید. اگر به بدافزار مشکوک هستید، یا حتی از روی احتیاط فراوان، یک برنامه قانونی ضد بدافزار مانند کسپرسکی اینترنت سکیوریتی برای اندروید را برای گوشی خود دانلود کنید. آن را نصب کنید و یک اسکن اجرا کنید. این برنامه برای یافتن و از بین بردن بدافزارهایی طراحی شده است که موبایل یا تبلت شما را آلوده کرده است.

با خرید آنتی ویروس کسپرسکی، از تهدیدات امنیتی آنلاین محافظت کنید و اطلاعات خود را محفوظ نگه دارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید کلیک کنید.

چگونه از بدافزار اندروید جلوگیری کنیم؟

آنتی ویروس اندروید، یک راه عالی برای جلوگیری از آلودگی است، اما چند نکته ایمنی اولیه نیز می تواند برای شما مفید باشد.

  • به دنبال علائم اولیه آلودگی بدافزار باشید تا از ریشه‌گیری و آسیب‌دیدگی آن‌ها جلوگیری کنید.
  • مراقب نام‌های دامنه غیرمعمول در اینترنت باشید. نشانی‌های اینترنتی که به حروفی غیر از com، org، edu، net یا gov ختم می‌شوند، می‌توانند نشانه‌ای از یک سایت پرخطر باشند.
  • هنگام مرور اینترنت از کلیک بر روی تبلیغات پاپ آپ خودداری کنید.
  • پیوست های ایمیل افراد غریبه را نادیده بگیرید.
  • برنامه ها را از وب سایت های غیرقابل اعتماد دانلود نکنید.
  • سیستم عامل، مرورگرها و برنامه های خود را به روز نگه دارید. نرم افزار به روز شده به این معنی است که مهاجمان نمی توانند از باگ های قدیمی سوء استفاده کنند.
  • روی پیوندهای مشکوک در ایمیل‌ها، متن‌ها یا رسانه‌های اجتماعی کلیک نکنید، حتی اگر از طرف یک دوست باشند.
  • برنامه های اندروید را از Google Play دانلود کنید و از منابع شخص ثالث اجتناب کنید.
  • قبل از دانلود برنامه، نظرات را بخوانید.
  • هنگام نصب برنامه های جدید برای اولین بار مراقب “permissions” باشید. اغلب، کلاهبرداران بدافزار روی عدم توجه شما به منظور نفوذ بدافزار به دستگاه شما حساب می کنند. برای مثال، یک برنامه ماشین حساب نباید به لیست مخاطبین شما دسترسی داشته باشد.

دنیای بدافزار اندروید مکانی بزرگ است، مملو از تهدیدات. چه به دنبال پیشگیری باشید، چه به دنبال درمان پس از آلودگی باشید، استفاده از آنتی ویروس اندروید یک راهکار بسیار مناسب می باشد، که به طور خودکار بدافزارهای خطرناکی مانند باج‌افزار را مسدود می‌کند و حریم خصوصی شما را حفظ می کند و از دسترسی به اطلاعات شما جلوگیری می کند.

برای اطمینان از اورجینال بودن لایسنس و مناسب ترین قیمت ها، آنتی ویروس اندورید خود را از باما سافت خریداری نمایید.

ممنون که تا انتهای مقاله آنتی ویروس اندروید همراه ما بودید، لطفاً سؤالات و نظرات خود را در قسمت دیدگاه ها، باما در میان بگذارید.